Uyduruk isimleri yaptığım yiyecek-içecek gibi şeylere vermeye bayılırım. Çok da fena bir isim değil bence ne dersiniz?
Bu yazın yenmez mi ?
Niçin kış kurabiyesi kuzum?
E bu bildiğin un kurabiyesi işte az süslemişsin kimi kandırıyorsun?
Diyebilirsiniz 🙂 haklısınız.
Ama o sadece bir kurabiye değil :p ona sevgimi kattım ben 🙂 . En sevdiğim hocamın doktora savunma sunumu için kolları sıvayıp mutfağa koştum ve bunları yaptım. Bizim okulda savunma sunumları tam bir ziyafet şeklinde gerçekleşir. Herkes yiyecek içecek bir şeyler getirir ve sunum sonrası afiyetle yenir, bu işin en sevilen kısmı budur diyebilirim 🙂 .
Tarçınlı, zencefilli ve çikolata kaplı misler gibi bir kurabiye tarifi bırakıyorum buraya. Mutfakta vakit geçirmeyi özellikle de yaptığınız şeyleri tadan insanların memnuniyetini görmeyi seviyorsanız durmayın, koşun ve mutlaka deneyin derim 🙂 .
Gerekli Malzemeler;
Hamuru için;
- 2 yumurta
- 750gr margarin (ben teremyağ kullandım)
- 1 su bardağı pudra şekeri (küçük su bardaklarından öyle en büyüklerinden değil )
- Yarım çay bardağı mısırözü yağı
- 1paket vanilin
- 1paket hamur kabartma tozu
- 1 su bardağı nişasta
- Un (bu malzeme için net bir ölçüm yok, göz kararı, anne deyimiyle aldığı kadar )
- Toz tarçın
- Taze zencefil
Süslemesi için;
- Bitter, beyaz ve sütlü çikolata
- Pudra şekeri (alternatif süsleme 🙂 )
Yapılışı;
İlk olarak 2 yumurtayı, margarini ve pudra şekerini bir kaba döküp yoğurmaya başlıyoruz. Burada ufacık bir püf noktası var; hamurun kıvamını doğru ayarlayabilmek için margarin ve yumurta gibi buz dolabında muhafaza ettiğimiz malzemeleri önceden dışarı çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini sağlamalıyız. Daha sonra kabartma tozunu, vanilini, mısır özü yağını ve en azından yarım su bardağı nişasta ile birlikte bir su bardağı unu ekleyip çok yavaş bir şekilde hamuru yoğurmalıyız (çünkü nişasta yoğurma esnasında fazlasıyla uçuşan bir madde bizde bunu un ile baskılayarak ve ağır hareketlerle yoğurarak engelleyebiliriz).
Eklenecek tarçın ve taze zencefil için miktar vermekten ziyade şunu söylemek istiyorum, hangi tadın daha baskın olmasını istersiniz onu düşünerek, kendi damak tadınıza uygun hale getirmeniz daha doğru olur. Ben mesela neredeyse dolu dolu bir tatlı kaşığı toz tarçın ekledim ve küçük bir yumru taze zencefil rendeledim (isterseniz toz zencefil de kullanabilirsiniz ancak taze olanı küçük bir miktarında bile daha net bir aroma veriyor).
Hamur istenilen kıvama gelene kadar un ve nişasta eklememiz gerekiyor ve nişasta miktarı bir su bardağını geçmeyecek şekilde, ara ara un ile beraber eklenmelidir. Aldığı kadar un nasıl bir kıvamdır diye soracak olursanız, hep kullanılan, kulak memesi kıvamı diyemeyeceğim üzgünüm 🙂 çok saçma bir açıklama bence kimse kusura bakmasın. Hamuru yoğururken ilk başlarda o kadar yapış yapış oluyor ki zamanla un ekledikçe elinize o ağırlık veren yapışıklık geçmeye başlıyorsa ve hatta rahat bir şekilde elinizden sıyırabileceğiniz noktaya geldiyseniz doğru kıvam odur. Yani kulak memesi kıvamı denilen o kıvamdan biraz daha sert ve elinize yapışmayacak şekilde toparlanabilen bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Artık hamur şekil almaya uygun hale geldiyse ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde açıp ( göz kararı olarak söylersem 1cm’den ince, yarım cm’den kalın, ikisinin arası olacak bir hamur) istediğiniz şekli verebilirsiniz 🙂 .
Fırın 10 dk önceden 200˚C sıcaklığa getirilip, neredeyse yarım saat pişirilir.
Pişirme ile ilgili olarak fırından fırına fark edebileceği gibi zevk olarak da farklılıklar olabilir. Annemle yaşadığımız ikilem budur mesela, o daha beyaz kalmasını seviyor ben ise kızardığını görmek istiyorum 🙂 . O nedenle takip ederseniz pişme miktarını daha kolay ayarlayabilirsiniz.
Kurabiyelerimizi fırından aldıktan sonra soğumaya bırakırız.
Üstüne süsleme olarak kendi yaptığıma alternatif olarak pudra şekeri eleme yöntemini önerebilirim. Çok hoş gözüken, kurabiyelerin üzerine kar yağmış gibi duran, adına layık bir süslemedir 🙂 .
Kullanılacak çikolata kaplamasını yapmak için; beyaz, bitter ve sütlü çikolata benmari usulü eritilir. Benmari usulü eritme için ben geniş ama çok derin olmayan bir tencere kullanıp içine üç porselen kap koydum. Tencerenin içine su eklerken porselen kabın (çikolatanın eritileceği herhangi uygun bir kap olabilir bu) içine kaynadıkça sıçramayacak seviyede eklenmelidir ki çikolata sosumuz su ile temas edip bozulmasın.
Çikolataları ayrı ayrı kaplara koyduktan sonra su kaynayana kadar ocağın altını açıp, daha sonra en kısık olduğu konuma getirmeliyiz (çikolataların yanmasını engellemek için). Yavaşça erimesini sağladığımız çikolatalarımız ile artık kendi hayal gücümüze, el yeteneğimize bağlı olarak kurabiyelerimizi süsleyebiliriz.
Eğer vaktimiz varsa biraz buzdolabına koyup kurabiye üzerindeki çikolataların iyice donmasını sağlayabiliriz. Ben kurabiyelerimin son halini çekmeyi unutmuşum maalesef 😦 fakat geldiği son noktadan bir önceki hali budur efenim buyurun.
Eee o zaman yapanların ellerine, okuyanların gözlerine sağlık.
Afiyet olsun 🙂 .
♥thanks to my lil dragon♥
Elinize sağlık nefis görünüyor. ☺️
BeğenLiked by 1 kişi
Çok teşekkür ediyorum 🤗
BeğenBeğen
Çok hoş görünüyor elinize sağlık.
BeğenLiked by 1 kişi
Teşekkür ediyorum 🙂
BeğenBeğen