Zincire Küsme

Hayatı belirli rutinler ile yaşamayı sevenlerden misiniz yoksa akışına bırakıp sadece o gün ne yaşanacağına bakanlardan mı?

Sosyal medyada gördüğümüz günlük rutinler bazen öyle bir hal alıyor ki bir insanın tüm bunları büyük bir istikrarla yapması mümkün değil diye düşünüyorsunuz belki de (ki bana sıklıkla olan bir şey bu). Ben kendisi için belirli bir düzen oturtmaya çalışıp pek başarılı olamayanlardanım. Denemediğim rutin oluşturma önerisi kalmamıştır. Bu konuda istikrarı yakalayamamamın sebebini çok iyi biliyorum aslında. Her şeyi aynı gün içinde mükemmel bir şekilde yapmaya çalışırken hedeflerinden uzaklaşmak ve motivasyon düşüklüğü ile karşılaşmak istemiyorsak ne yapmamalıyız sorusunun cevabı gibiyim 😀

Şaka bir yana kendimce gözlemlediğim 5 ana noktayı örnekleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum;

  • UYUM: Oluşturulmak istenen rutinin size uyup uymaması en önemli nokta. Bu sorunun cevabını net bir şekilde verebiliyorsak +5 puan (10 üzerinden hem de) önde başlıyoruz rutinlere. Örneğin ben sabah insanı değilim ve sabah oluşturmaya çalıştığım rutinlerde hep uykuma yeniliyorum. Israr ve inatla ara vere vere de olsa uyguladığım şeyler var ancak %100 verim alamadığımı görüp bu rutinlerimi olduğu kadarıyla güzel diyerek kabul ediyorum 🙂 (kabule varmak önemli şey 🙂 ). Gece yatmadan önce kitap okumak mesela tam benlik ve 1 taşla 2 kuş vurup uykuya geçişimi de kolaylaştırıyorum.
  • SÜRE: Zaman dilimini belirledik tamam ama peki ya süresi? Bu süreyi en başta ne kadar uzun tutarsak o kadar zorlaşıyor işler. Rutin oluşturmak bir sabır meselesi esasen. Kaldıramayacağımız uzun süre yapılan sporlar, okumalar, dinlemeler en nihayetinde vazgeçilip rafa kaldırılır (bunlar hep tecrübeyle sabit 🙂 ). Şu an en sağlıklı oturttuğum rutinler 10-15-20 dk arasında bunlara iyice alıştıktan sonra süreleri uzatma niyetindeyim.
  • PES ETMEMEK: Barış Özcan’ın paylaştığı Zinciri Kırma videolarını izlemediyseniz öneririm. Oldukça motive edici ancak ben bunu şöyle yorumlamak istiyorum ” Zincire küsme 🙂 “. Gerçekten günümüz şartlarında zinciri kırmamak herkesin harcı değil! Günlük hayatımız zaten dalgalı döviz kuru gibi sürekli inişler çıkışlar içinde. Mühim olan zinciri kırsak bile elimizden bırakmamak. Bir yerden kalkıp o zincire inanıp, güvenip devam edecek gücümüz olsun yeter. Benim için bu yoga rutinim mesela bırakıp bırakıp tekrar başlıyorum 🙂 ama asla terk etmiyorum! Böylelikle zincirime sürekli yeni halka ekleyebiliyorum.
  • PAYLAŞIM: Mümkünse sizinle bir rutini paylaşacak ve sizi olumlu yönde motive edebilecek kişilerle bu fikrinizi, isteğinizi paylaşın. “Hadi gel beraber her gün İngilizce konuşma pratiği yapalım” gibi bir isteğin karşı taraf için de pozitif etkileri olabilir 🙂 ya da “Ben her ay bir yazı bitirme kararı aldım” gibi duyurularla bu oluşturulmak istediğiniz rutini paylaşmak hem kendinizde hem de etrafınızda bir beklenti oluşturacaktır (oluşturmazsa da beni yazmam konusunda uyar ve teşvik et diyebileceğiniz biri vardır mutlaka hayatınızda 🙂 ). Kendi rutinlerimden örnekler verdim aslında ve benim bu konuda ki en büyük destekçim eşim ❤
  • KIYASLAMAMAK: En en en en en ve de eennnn önemli olan şey ise kendimizle başkalarını kıyaslamayı bırakmak. İlla kıyaslayacaksanız “ben böyle gaza geliyorum” diyorsanız da kendinizi 1 gün, 5 gün, 2 ay, 3 yıl önceki halinizle kıyaslayın. Kendinin daha iyi versiyonu olmak en samimi en güzel hedeftir bence 🙂 . Feyz aldığınız kişi belirli rutinler oluşturmuş ve bu rutinlerine aşırı bağlı, çok başarılı bir şekilde ilerliyor olabilir ama bu size sadece ilham vermeli. Başkalarının olduğu şey ve geldiği yerlerle kendinizi kıyaslayıp sıkıntıya girmeyiniz. Hoşunuza mı gidiyor alın kendinize uyarlayın 🙂
    • Bknz: Ben
    • Feyz aldığım kişi: Barış Özcan
    • O: Zinciri Kırma
    • Ben: Zincire Küsme

Bu önerilerimi gerçekten bir deneyin baktınız yine olmuyor salın gitsin derim 🙂 demek ki siz eti canga (hayatı dağınık sevenler reklamına ışınlanmak) seviyorsunuz canım kendinizi çokta sıkmayın 😀 sevgi ve mutlulukla kalın.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s