Herkese merhaba 🙂
Bu yazıyı hazırlayıp Instagramda paylaşalı baya oluyor aslında. Cemreler düşmeye, doğa yeşillenmeye, her yerde çiçekler açmaya başladığında neredeyse 4-5 senedir (tam hatırlamıyorum başladığım yıl ve mevsimi bu yıl ya 4 ya da 5 olacak) her mevsim geçişinde uyguladığım bir alışkanlığımdan bahsetmek isterim sizlere.
Detox konusunu çok araştırıp farklı kaynaklardan bir çok bilgi edinmeye çalışıyorum uzun zamandır. Çünkü detox bir zayıflama aracı veya diyet değil benim için. Bedenimi arındırma, toksinlerimden kurtulma, midemi rahatlatıp, cildime kadar yansıyan bir yenilenme demek (ben zayıf bir insanım ve her sene “Sen neden bunu yapıyorsun ihtiyacın mı var?” sorusuyla karşılaşıyorum… Bir bilseniz, aslında hepimizin ihtiyacı var). Kendime detox programı hazırlarken kaynak aldığım en önemli şey Daniel Reid tarafından yazılmış “DETOKS: Sağlıklı ve Uzun Bir Yaşam İçin Vücudunuzu Arındırmanın Doğal Yolu” kitabı oldu.
“Beden kendisine zararlı olan toksinleri karaciğer,böbrekler,bağırsaklar, solunum yolu ve ter ile deriden atarak temizler ve kendisini arındırır.
Ancak özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası endüstrinin giderek gelişmesiyle berabergelen petro-kimyasal devrim sonucu toksinler,insan metabolizmasının kendini temizleme kapasitesinden çok daha hızlı bir şekilde birikime yol açmış ve organizma kendi kendini temizleyemez hale gelmiştir.
Dr. Hüseyin Nazlıkul (DETOKS kitabı, Türkçe baskı önsözü) [1]
Bu kitabı sindirerek okuyup tamamlayıcı tıp ışığında yapılacak bir detoxun ne olup ne olamayacağını anladığımda özellikle son 1 yıldır birazda ayuvedik detoxu işin içine katıp kendime iyi gelebilecek bir düzen oturttum. Hiçbir şeyi kendimi zorlayacak şekilde yapmıyorum. Mantıken bu süre içinde stres seviyesini yükseltmemek gerekiyor, bu nedenle kendinize en uygun şekilde uyarlama yapmanızın en doğrusu olduğunu düşünüyorum. Bu çok hafif bir program olacak anlamına gelmiyor ancak sorguluyorum “Benim vücudum ve sinir sistemin bunu kaldırır mı?”. Ayurveda kısmı için Yogauni bloğunda bulabileceğiniz bu yazıya göz atarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız [2]. İşin özünde sadece vücudu toksinlerden arındırmakla kalmayıp ruhsal bir detoxta yapıyorsunuz ve kendinizi sonrasında ne kadar iyi hissettiğinize bakıp buna göre programınızı düzenliyorsunuz.
Ben kendime iyi gelen bir düzen oturtunca her sene havanın soğuktan sıcağa (ilkbaharda) ve sıcaktan soğuğa (sonbaharda) geçmeye başladığı 1 hafta aksatmadan mevsim geçişi detoxumu yapmaya başladım (sanırım böyle devam ederim). Çok ağır değil bence herkesin rahatlıkla uygulayabileceği 1 haftalık bir program.
Tabi yukarıda bahsettiğim gibi bunu yaparken kendimi ruhen de arındırmaya çalışıyorum. Sürecimi bazı önemli noktalar;
- Meditasyon
- Sosyal medyadan uzaklaşma (dijital detox)
- Pozitif uğraşılara yönelme (hobilere ayrılan vakit)
- Mümkünse doğada vakit geçirme
- Özellikle yeşil çay gibi antioksidan içerikli besinler
- Detox suları(günlük en az 2 litre limonlu su da olabilir)
ile destekliyorum.
Mide problemleri çok yaşadığım bir dönemde başlamıştım ilk detox yapmaya ve gerçekten sonrasında ağrı ve bulantılarımın nasıl geçtiğini görünce bırakamadım. Detox yapacağım hafta için günlük menüler hazırlayıp ve işimi kolaylaştırıyorum (böyle olunca her gün ne pişireceğimi biliyor ve sadece gerekli malzemeleri alıyorum). Mutlaka bunu yaptığım mevsime has meyve ve sebzeleri tercih ederek yapıyorum (ki serada yetişen şeyler yiyip koskoca bir haftayı çöpe atmayım). Detayları Instagram gönderimde bulabilirsiniz 🙂 . Listemi ise örnek olarak yazmak istemedim fakat ilgilenen olursa onu da özel olarak paylaşırım 🙂 . Fakat unutmayalım ki ben bir doktor değilim bu nedenle önerim sadece kendimce deneyip belirlediğim bana iyi gelen bu yöntemi özellikle bir hastalığınız mevcutsa doktorunuza danışmadan denememenizdir.
Sizlerin de bu tarz detox alışkanlıklarınız varsa veya önerileriniz varsa duymayı çok isterim 💚 .
Sağlıkla ve sevgiyle kalın, hoşça kalın.
KAYNAKÇA
[1] Daniel Reid, DETOKS: Sağlıklı ve Uzun Bir Yaşam İçin Vücudunuzu Arındırmanın Doğal Yolu, 2006, ISBN 978-975-297-740-2, sf.13
[2] Yogauni.com.tr, Ayurvedik Sonbahar Detoksu (2021, Jun. 13) https://www.yogauni.com/tr/blog/ayurvedik-sonbahar-detoksu/8192